Hamile Yogası Nedir?
Hamile yogası, nefes ve asana gibi uygulamalarıyla bel ile omurgayı desteklemek; bulantı, kramp ve stresi iyileştirmek; hamilelik sürecini rahatça atlatmak; bedeni doğum ve sonrası süreçlerine hazırlamak için kesinlikle bir uzman eşliğinde uygulanması gereken yoga uygulamasıdır. Hamile yogası yalnızca doğuma hazırlık sürecindeki kadınlar için değil, bebek bekleyen her kadın için etkili ve yararlıdır.
Hamile yogasına ne zaman başlanılmalı?
Anne adayının fiziki ve duygusal durumuna göre değişiklik göstermekle beraber, kesinlikle bir Kadın Doğum Uzmanı onayıyla, hamileliğin 14-15. haftalarında hamile yogası yapmaya başlanabilir. İlk trimester, hamileliğin ilk 3 aylık sürecini ifade eder. Bu süreç, duygusal, bedensel ve ruhsal yorgunluk ile kuvvetli duygular, bebeğin tutunmasında nazik durumlar veya çeşitli diğer özel durumlar içerebilen bir zaman dilimidir. Bu sebepten ötürü ancak ve ancak hem uzman hekimin hem de anne adayının onay verdiği durumlarda hafif çalışmalar yapılabilir. Çopu durumda 14-15. haftalarda başlanılması önerilir.
Hamile yogasının faydaları nelerdir?
- pelvis, karın ve sırt kaslarını güçlendirir. Ek olarak, anne ve bebek arasındaki bağı daha hissedilebilir ve kuvvetli kılacak olan sakin ve gevşetici bir zemin hazırlar.
- Nefes ve tonlama çalışmalarıyla gereksiz gerginlik bedenden uzaklaşırken, karın ve perinyum bölgelerini çalıştırıp güçlendirerek doğum kanalını doğuma hazırlar.
- doğal doğumda doğum kanalının esnekliğini artırarak bebeğin geçişini kolaylaştırır.
- Sezaryen doğumda dahi annelere hamilelik süresince çeşitli şifalı etki ve faydalar sağlıyor.
- Rahat, kuvvetli ve uyumlu bir hamilelik süreci için; beli korumak, omurgayı desteklemek ve gerginlik ile stresi azaltmak için idealdir.
- Uygulama süresince yapılan asana ve nefes çalışmaları sayesinde, artar ciğer kapasitesinin bir sonucu olarak hem anne hem de bebeğe bol miktarda oksijen ve enerji aktarımı gerçekleşir.
- Doğum esnasında nefesin hakimiyetine sahip olmak, daha rahat bir doğum ve bebeğin oksijence zengin durumda olmasını sağlar.
Hepsincen önce, Yoga; anda olmayı, hislerinizin ve etrafınızdaki dünyanın daha yüksek farkındalığında olmayı ve ruhsal bir varlık duygusunu meditatif bir yol ile uyandırır. Hamile Yogası, ilk yargıda göze çarpan hareket ve nefes tekniklerinin ötesinde, anne ile bebeği birbirine sıkıca bağlayan, hamilelik ve doğuma dair farkındalığı artıran, güvenli ve huzur verici bir meditasyon durumunu tetikler.
Lakin, herhangi bir uzman hekimin annenin uzun süre ayakta kalmak, çömelmek gibi hareketlerini tümüyle yasakladığı ve anne adayını istirahata yönlendirdiği durumlarda hamile yogasına kati surette ara verilmesi gerekir. Hamileliğin son haftalarında, bebeğin doğum pozisyonuna yerleşmediği durumlarda devam edilmemesi gereken uygulamalar vardır. Ek olarak, son 3 aylık dönem eklemlerin iyice yumuşadığı bir dönem olduğundan hangi hareketlerin yapılabileceği yüksek bir özen ile seçilir. Anne adayı, hamilelik süreci ile ilgili yaşadığı bütün ağrı, sızı, kramp veya tanısı konulmuş herhangi bir rahatsızlığını kadın doğum doktoru ve yogasını uygulamakta ona eşlik eden uzman eğitmeni ile paylaşmalıdır. Bu sayede hem anne hem de bebek için sağlıklı ve güvenli bir yoga ortamı tahsis edilebilir.