siteye devam etmek için

“Yoga Eğitmeni (Seviye 5)” Ulusal Meslek Standardı Resmî Gazete’de Yayımlandı

Yoga Federasyonu tarafından Toplumsal ve Kişisel Hizmetler sektöründe hazırlanan “Yoga Eğitmeni (Seviye 5)” Ulusal Meslek Standardı, 5/11/2023 tarihli ve 32360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. (Resmi Gazete Tebliğ, Yoga Eğitmeni Seviye 5 Standardı, T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu Haber)

Yoga Eğitmenliği Mesleği'nin Yoga Federasyonu gayretiyle resmiyet kazanmasının ardından kendi mesleki yeterliliğinizi nasıl kanıtlayabileceğiniz, bunun sizi nasıl etkileyeceği veya bu başlıktaki gelişmelerle ilgili aşağıdan daha detaylı bilgi edinebilir, bilgilendirme amaçlı ön kayıt gerçekleştirebilir veya destek hattımızı arayabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Yoga

Yoga nedir?

Yoga, kökeni Hindistan'a dayanan ruhsal bir uygulamadır, duruş ve meditasyon aracılığıyla zihinsel huzuru yakalamaya sevk eder. Fiziksel olarak uygulanan Yoga, en az bedeniniz kadar zihniniz ve ruhunuz üzerinde de etkir. Adına 'Yoga' dediğimiz, hem bedeniniz hem de ruhunuz ile üzerinde ilerlediğiniz bu etkileyici yolculuk, şu sekiz yapı taşından oluşur;

  1. Yama:  Sekiz yapı taşından ilki olan yama(çekilme), incitmemek, doğru ve dürüst olmak, genel olarak nefsini kontrol altına almak gibi prensip ve öğretilerden oluşur.
  2. Niyama:   Niyama(Gözlem) yapı taşı, saf ve dürüst olmak, şükretmek; okuma, hatırlama gibi öğretileri içinde bulundurur.
  3. Asana:  Yoga serüveninin üçüncü yapı taşı Asana'dır, 'Yoga Duruşu' olarak da bilinir.
  4. Pranayama:  Nefes ile ilgili olan Pranamaya, dördüncü yapı taşıdır. Pranayama, nefesinizin ve içinizdeki yaşam enerjisinin daha yüksek oranda farkındalığına ulaşmanızı hedefler. Yoga'da Yaşam Enerjisi olarak kabul görür.
  5. Pratyahara:  Pratyahara(Tecrit), beşinci yapı taşını oluşturur. Bu yapı taşı, hem duygularınızı hem de duyu organlarınızı geri çekme prensiplerini içerisinde barındırır.
  6. Dharana:  Dharana adı verilen altıncı yapı taşı, konsantrasyon, odak ve farkındalık temelindeki öğretileri içerir.
  7. Dhyana:  Dhyana, Yoga'da 'Meditasyon' olarak da bilinir. Yedinci yapı taşıdır.
  8. Samadhi:  Samadhi(Aydınlanma), sekizinci yani son yapı taşıdır. Aynı zamanda 'Özgürleşme' olarak da bilinir, öğretileri meditasyon nesnesi ile bilincin birleşmesi temelinde kuruludur.

 Yeni başlayanlar için yoga

Yoga'da henüz yeni iseniz, sonraki adımı atmadan önce başlangıç adımlarını incelemelisiniz:

Yoga'ya başlayalı henüz pek olmamışsa, “Ben azıcık bile kıvrılamam, nasıl olacak da Yoga yapacağım?” gibi düşüncelere kapılmayın. Yoga kıvrılmak veya akrobatik hareketler yapmaktan çok daha fazlasıdır. Yoga; nefes, zihin, beden ve ruhunuzu kullanarak iç benliğinizi uyandırmak ve kuvvetlendirmenin bir sürecidir. Bu sebepten aklınıza gelen olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın, rahatlayın ve kendinize inanın.

Yoga başlığında henüz pek bilgili değilseniz, gereksiz hatalar ile huzurunuzdan ve vaktinizden olmamak adına uzman bir eğitmen ile başlamak en akıllıcası olacaktır. Bu sayede Yoga'daki duruşları ve prensipleri en doğru şekli ile tecrübeli bir eğitmenden öğrenerek, aksi durumda karşılaşabileceğiniz olumsuzlukarı kolayca atlatmış olursunuz. Genel olarak Yoga yaparken rahat, hareket ve esneme potansiyelinizi kısıtlamayan kıyafetler tercih edin. Her ne kadar Yoga için en ideal saatler sabah saatleri olsa da, Yoga'nın yalnızca sabahları yapılabileceği olgusu bir yanılgıdır; aksine, günün her saatinde yapılabilir. Ek olarak, Yoga yapmadan önceki 2-3 saatte ağır herhangi bir yiyecek tüketilmemesi ve gün içerisinde 2 ila 3 litre su içilmesi idealdir.

Yoga Federasyonu bünyesinde hizmet veren uzman yoga eğitmeni ve köşe yazarı.

Benzer İçerikler

Yoga Federasyonu Blog

Birbirinden değerli bilgileri içeren blog yazılarımızı, hiçbir ücret ödemeden okuyabilir, bu sayede hem kayda değer bilgiler edinir, hem de hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Güncel Makaleler

Yeni Başlayanlar İçin Yoga
MAYIS 14, 2022
Çocuk Yogasına Dair
MAYIS 14, 2022
Hamile Yogası Hakkında
MAYIS 14, 2022